24 d’octubre, 2008

Àfrica ens avantatja

Tornant de Sud-àfrica, en una escala a l’aeroport de Paris, devoro la premsa espanyola i em poso al dia de com van les gestions de Garzón per investigar els desapareguts i els morts provocats per Franco durant la Guerra Civil i la dictadura. La connexió amb tot el que he vist a Sud-àfrica és immediata i penso que, malgrat la situació econòmica i social, aquell país ens porta molt d’avantatge en termes de memòria democràtica.

La República de Sud-àfrica va sortir del infame sistema de l’Apartheid ara fa 15 anys i ja són nombrosos els museus i espais commemoratius que recorden i expliquen la lluita de molts ciutadans en contra de l’opressió blanca per tal de recuperar les seves llibertats. Els més destacats són el Museu de l’Apartheid a Johanesburg on es fa un repàs dels 46 anys que va durar aquest sistema; el museu Hector Pieterson dedicat al primer estudiant mort per la policia en les revoltes de Soweto del 1976; el District Six Museum de Ciutat del Cap on es mostra com l’Estat va enderrocar un barri sencer on hi convivien diverses cultures per convertir-lo en una zona residencial per a blancs (que mai es va fer i encara avui és un descampat); o la coneguda presó d’alta seguretat de Robben Island on Nelson Mandela hi va passar 19 dels 27 anys que va estar empresonat.

Així doncs, llegint la premsa “de casa” me’n adono un cop més de l’enorme retard que portem a Catalunya i a Espanya a l’hora de fer pedagogia de la lluita a favor de la democràcia durant la Guerra Civil i el franquisme. De qui ha estat culpa això? Dels pactes fets durant la Transició? Dels successius governs democràtics que durant 30 anys han evitat la qüestió? Bé, en tot cas sembla que últimament s’està posant fil a l’agulla i potser, fixant-nos amb exemples com el sud-africà, algun dia podrem comptar amb una xarxa completa de museus i espais per recordar la memòria a favor de la democràcia de casa nostra.

Per saber-ne més dels museus de Sud-àfrica, visiteu el web de l'Associació Conèixer Història.