20 d’agost, 2008

Esportistes solidaris


Ara que s’estan celebrant els Jocs Olímpics de Pekin, trobo que és un bon moment per recordar l’Olimpíada Popular que s’havia de celebrar a Barcelona el mes de juliol del 1936 i que es va haver d’anul·lar el mateix dia de la seva inauguració.

Cinc anys abans, Barcelona s’havia presentat com a candidata per acollir els Jocs Olímpics del 1936 però la situació al país ja començava a ser convulsa i, tot i ser la favorita després d’haver organitzat l’Exposició Internacional del 1929, el Comitè Olímpic va triar Berlín. Aquells jocs es convertirien en una apologia de l’Alemanya nazi de Hitler. En resposta a això i amb una clara voluntat antifeixista, Barcelona va organitzar l’Olimpíada Popular en la que havien de participar 23 delegacions i més de 6.000 atletes. El 19 de juliol, amb tot preparat, la cita es va haver d’anul·lar degut a l’aixecament franquista i el conseqüent esclat de la guerra civil espanyola.

Entre els esportistes que havien de participar a l’Olimpíada Popular, voldria destacar un grup de ciclistes escocesos que dos anys més tard, el 1938, van pedalejar de Glasgow a Barcelona per mostrar la seva solidaritat amb la República. Eren membres del Club Ciclista Clarion i durant el viatge van recollir 100.000 pessetes de l’època que van entregar a les autoritats republicanes.

Aquesta setmana, tretze membres d’aquest club han arribat en bicicleta a Barcelona després d’haver fet el mateix recorregut per commemorar aquella gesta. Han creuat de nord a sud la Gran Bretanya, han agafat un ferry fins a Bilbao i han pedalejat fins a la ciutat comtal amb la bandera republicana onejant a les seves bicicletes. També homenatjaven a dos altres membres del club Clarion que, enrolats a les Brigades Internacionals, van perdre la vida a la guerra civil espanyola.

Moltes gràcies a tots els membres del National Clarion Cycling per la seva solidaritat i per mantenir viva la memòria d’aquells que van lluitar per la democràcia i contra el feixisme.

1 comentari:

marinayang ha dit...

M'has emocionat una vegada més amb els teus escrits!