23 de juliol, 2007

La bona vida dels Franco


A Barcelona són ben conegudes les visites que feia Carmen Polo, esposa de Franco, a les joieries de la ciutat d’on sempre en sortia ben guarnida amb els “regals” que li feia el gremi de joiers. Eren tantes les factures que deixava pendents de pagament l’esposa del dictador que aquest gremi va acordar sufragar a parts iguals els suposats “regals”. Algunes joieries, fins i tot, s’atrevien a tancar les portes quan s’assabentaven que la collares –tal com es coneixia a Carmen Polo- visitava la ciutat.

Però no eren aquests els únics regals que rebia la família Franco. L’any 1939 per exemple, va rebre de part de la ciutat i la província de A Coruña una finca amb un castell i 6 hectàrees de bosc i jardins, el Pazo de Meirás (a la imatge), situat al municipi gallec de Sada. Està documentat que les autoritats locals d’aquell moment van fer expropiacions forçoses o a canvi de compensacions econòmiques irrisòries per agrupar les terres al voltant del castell i regalar-les al Generalísimo.

Ara, tal com informa l’edició digital d’El País, la Xunta de Galícia i l’ajuntament de Sada volen declarar la finca com a Bé d’Interès Cultural, cosa que suposaria obrir el pazo al públic quatre dies al mes i adoptar mesures per a la seva conservació. Però la filla de Franco, Carmen Franco Polo, s’ha negat fins el moment a deixar entrar els tècnics de la Xunta perquè en puguin fer un informe i valorar si es pot o no declarar Bé d’Interès Cultural.

Quina qualitat de vida que van tenir –i encara tenen- els Franco! Res a comparar amb Mussolini i la seva amant Clara Petacci que van morir penjats, els Hitler que es van suïcidar o, per posar un exemple més recent, el matrimoni Ceaucescu, afusellat el 1989 poc després de la caiguda del mur de Berlín.