22 de març, 2007

Cada gota compta

Avui és el Dia Mundial de l'Aigua i direu "Què hi pinta això en un bloc on es pretén parlar de la transició cap a una democràcia plena?" Directament, no hi té res a veure però m'ha semblat interessant fer-hi esment. Sense aigua no existiria la vida (ni amb democràcia ni sense) i de vegades cal anar al principi de les coses per trobar-li sentit.

Sovint és necessari reflexionar i pensar, per exemple, quin futur els hi espera a les properes generacions. Aleshores tot s'atura, perd importància tot el que estàs fent i prenen rellevància coses tant corrents com la quantitat d'aigua (excessiva) que utilitzem cada dia sense adonar-nos-en.

Aquí van 10 consells de l'Agència Catalana de l'Aigua per estalviar aquest or líquid:

1- Tanquem les aixetes quan no les utilitzem: mentre ens ensabonem les mans o el cos, quan ens rentem les dents, quan ens afaitem...
2- No utilitzem el vàter com a paperera. Amb cada descàrrega s'aboquen entre 6 i 15 litres d'aigua.
3- Reduïm el volum de la cisterna col·locant, per exemple, una ampolla plena a dins.

4- Fem servir la dutxa enlloc de banyar-nos.

5- Omplim una galleda amb l'aigua de la dutxa mentre esperem que s'escalfi. La podem utilitzar per esbandir la banyera quan hem acabat, per regar les plantes, etc.

6- Reguem les plantes de bon matí o al vespre, per evitar la vaporització.

7- Fem servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i, sempre que es pugui, seleccionant el programa d'estalvi.

8- Col·loquem economitzadors o airejadors a les aixetes, els trobarem a qualsevol ferreteria, són barats i fàcils d'instal·lar.

9- Rentem el cotxe en un túnel de rentatge enlloc de fer-ho amb mànega. Això permet estalviar fins a 350 litres d'aigua cada rentada.

10- No aboquem productes tòxics o nocius pel medi a l'aigua.