11 de gener, 2007

Sobreviure Ravensbrück


Quan van ser alliberades, les supervivents del camp de concentració de Ravensbrück (la majoria dones, però també hi havia homes i nens) es van jurar que mentre visquessin explicarien tot el que havien patit allà dins. La Neus Català (Els Guiamets –Tarragona- 1915) era una d’aquestes dones que va perdre la joventut en aquell infern.

Tal com ha explicat ella mateixa “a Ravensbrück es moria de mil maneres, afusellades, ofegades a les letrines, de cops de bastó, o cremades vives al forn crematori com fou el cas de la jove mare Sofia Liman. Fins i tot algunes, vençudes pel sofriment, morien electrocutades en llançar-se a les filferrades elèctriques”.

La Neus Català ha dedicat mitja vida a lluitar contra els règims totalitaris a Europa i l’altra mitja a mantenir viva la memòria d’aquells anys. Per justícia, per dignitat. Ara és candidata a guanyar el premi Català de l’Any 2006, organitzat per El Periódico de Catalunya i TV3. Sense desmerèixer la resta de candidats (metges, futbolistes, cantants...), crec que enguany el premi hauria de ser concedit a la Neus. Per la seva llarga trajectòria vital, perquè l’any 2006 ha estat l’Any de la Recuperació de la Memòria Històrica, perquè en els últims anys aquest premi només l’ha guanyat una dona i per moltes més raons que ocuparien tot el bloc.

El premi s’atorga per votació popular i el termini per votar es tanca el 31 de gener (entre tots els votants sortejaran un viatge a la República Dominicana). Hi ha tres maneres de participar:

- Trucant al telèfon 806.11.77.11 (0,30 cts/min)
- Enviant un sms al 7033 amb el text: CATALA. NEUS CATALA
- A través del web de TV3 (previ registre)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

De tots els candidats que opten al premi, hi ha alguns que no se què hi fan allí (Laporta o Puyol), i d'altres que -no se m'enfadin els metges i biòlegs- tot i fer molt per l'avenç de la ciència i la humanitat no tenen una trajectòria tan dilatada com la Neus Català. Ella és la història viva d'un dels pitjors horrors de la història. A més, en un moment en què es debat el reconeixement dels afectats per la guerra civil i per la dictadura (s'hauria de fer també extensible al nazisme) en la Llei per a la memòria històrica, bo seria que
li donessin el premi de català (catalana, en aquest cas) de l'any.

Salut!

Àlex

Anònim ha dit...

Hola !! sóm els pares el Toni i la iaia !! acabem de llegir aixó de la Neus Català i coincidim en que és la persona amb més mèrits de tota la llista i pensem que a l´edat seva se li escurcen les oportunitats de poder ser homenetjada d´aquesta manera. Nosaltres ja hem votat per ella i desde aquí animem a tothom a que ho faci. Records !!