21 de novembre, 2006

Franco, Franco, tenía el...


Recordo que quan era petit el meu avi em va “renyar” aguantant-se el riure perquè jo cantava pel carrer allò de “Franco, Franco, tenía el culo blanco...” Aleshores, només feia quatre o cinc anys que el dictador havia mort. Per sort, trenta anys després, en aquest país es comença a fer broma públicament del personatge sense que et renyin massa.

Malgrat tot, encara hi ha qui sent devoció pel sanguinari generalísimo i a qui les bromes sobre el dictador no agraden gens. Justament, aquesta setmana s’ha celebrat el 31è aniversari de la seva mort. Alguns han tornat a recordar les ampolles de cava que van obrir quan Arias Navarro va ploriquejar la notícia per la tele. Altres han anat al Valle de los Caídos on s’hi feia una missa en honor al generalísimo organitzada per la Fundación Francisco Franco.

Tot i les queixes de diversos grups en favor de la recuperació de la memòria històrica, el Govern ha permès que se celebrés, un any més, aquesta missa per l’home que assegurava haver rebut la gràcia de Déu per governar i que va signar penes de mort fins l’últim moment de la seva vida.

Parlem d’un govern que, si bé ha mostrat una certa sensibilitat per dignificar el nostre passat, ara sembla tenir por de la dreta (o de les enquestes pre-electorals) i ha rebaixat el Projecte de Llei de la Memòria Històrica fins el punt que Amnistia Internacional ja ha avisat que hi recorrerà perquè sembla que es vulgui “passar pàgina” als crims comesos pel franquisme.

Esperem que el govern rectifiqui. Seria curiós que a Espanya, on es poden jutjar crims de les dictadures d’Argentina o Xile, no es poguessin anular els judicis sumaríssims del franquisme, no?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Boníssima la foto! je, je. D'on l'has tret?

"Transitant" ha dit...

Internet és tot un món i hi ha gent que té bon gust a l'hora de retocar fotografies...

Salut!