13 d’octubre, 2006

La memòria de SEAT


Per Catalunya el triomf de Franco va suposar la prohibició total de la seva identitat com a poble (una de les primeres disposicions que va adoptar Franco l'any 1938, quan va arribar a territori català, va ser abolir l'Estatut d'Autonomia que la República havia aprovat el 1932). Però la pujada al poder de la dreta feixista de Franco també va suposar, a tota Espanya, la pèrdua dels drets de les classes treballadores. Ni sindicats, ni associacions de treballadors eren permeses.

Els treballadors de la SEAT van esdevenir, enmig d'aquest panorama, un referent de resistència per la classe treballadora i l'any 1971 van protagonitzar una tancada a la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona en protesta contra els acomiadaments de diversos companys. La policia franquista va intervenir amb cavalls, gasos i ametralladores per desallotjar la factoria. El resultat: centenars de treballadors ferits i un de mort, Antonio Ruiz Villalba.

Ara fa dos anys, treballadors i treballadores de l'empresa van crear l'associació Memorial Democràtic dels treballadors de SEAT, per preservar la memòria històrica i la tradició combativa i solidària de la plantilla.

El dissabte 14 d'octubre 2006, a les 18 hores, a l’Aliança del Poble Nou (Rambla del Poble Nou, 42, Barcelona) tindrà lloc un acte commemoratiu pel 35è aniversari de l'ocupació de la fàbrica.

Per cert, aquesta associació ha estat una iniciativa dels treballadors, no de l'empresa que mai ha mostrat interès per recuperar aquesta part de la seva memòria. Tindrà això relació amb els recents acomiadaments dins l'empresa?