22 d’octubre, 2006

Bachelet 1 - Zapatero 0


Ara fa uns dies, la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, va inaugurar un teatre i un parc dedicat a la pau just al lloc on havia estat torturada quan era jove, Villa Grimaldi, el quarter secret més gran de la dictadura de Pinochet. L’any 1975 va ser internada en aquest infern amb la seva mare a mans de la Dirección de Inteligencia Nacional (DINA), just un any després que el seu pare, un general lleial a Salvador Allende, morís a causa de les tortures rebudes.

Durant la inauguració, Bachelet va anunciar que el seu govern prendrà mesures perquè la llei d’amnistia que es va aprovar el 1978 no s’apliqui als casos de morts i desapareguts a mans de la dictadura pinochetista. Aquest anunci de Bachelet coincideix amb la decisió de la Corte Interamericana de Derechos Humanos de condemnar Xile per aplicar aquesta llei i deixar sense càrrecs als carabiners que van assassinar el professor Luis Almonacid l’any 1973.

Mentre, a Espanya estem a l’espera que el govern de Zapatero aprovi la llei de la Memòria Històrica que va prometre quan va arribar al poder. Sembla que és una llei incòmoda d’aprovar que s’ha anat rebaixant davant els atacs d’una oposició de dretes que no li fa vergonya deixar clar quins són els seus orígens.

Potser Zapatero té por d’anul·lar els judicis sumaríssims de l’època franquista o de convertir el Valle de los Caídos en un museu de la repressió franquista. Potser hauria de tenir la valentia de Bachelet.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Això és una dona! Tandebó a Espanya hi haguéssin més Bachelets fent política.