02 d’octubre, 2006

Premis de justícia


Un premi atorgat per un govern sempre comporta crítiques d’un sector o altre de la societat i suposicions sobre interessos amagats. És normal, no tothom se sent representat amb les accions del seu govern. No en són una excepció les Creus de Sant Jordi (el reconeixement social més important que dóna la Generalitat a persones i entitats) que es van lliurar fa uns dies al teatre del Liceu de Barcelona. Per exemple, un dels guardonats, Andreas Schleef, president de SEAT, va ser xiulat per part dels assistents a l’acte, queixosos de la seva gestió dins l’empresa que ha comportat últimament l’acomiadament de diversos centenars de treballadors.

Però també cal dir que aquests premis reconeixen, cada vegada més, iniciatives ciutadanes per aconseguir una societat més justa. Enguany s’ha atorgat la creu de St. Jordi a dues entitats que treballen per preservar la memòria històrica del nostre país i per fer justícia d’uns fets passats que, si queden injustament en l’oblit, no ens permetran mai viure en una societat en pau amb ella mateixa. L’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya (ARMHC) i l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme lluiten per tornar la dignitat a totes aquelles persones que van morir defensant la República o que van patir en la seva pròpia pell la sàdica dictadura franquista. En definitiva, dues associacions dedicades a fer conèixer què va succeir realment a casa nostra perquè la reconciliació de les “dues Espanyes” que havia d’arribar amb la Transició espanyola sigui de debò.

Segur que el reconeixement a aquestes dues entitats tampoc serà ben vist per una part de la societat que pensa que no cal “remenar” el passat i que les coses ja estan bé tal i com estan. Altres creiem que són uns premis de justícia i que normalitzen la democràcia al nostre país.