08 de setembre, 2008


Ja fa uns mesos que amb un parell de companys vam crear l'Associació Conèixer Història, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu investigar i difondre el passat per poder entendre millor el present i teixir un futur més just i democràtic. Aquestes paraules que semblen utòpiques i fins i tot algú podría qualificar d'irreals, ja han començat a agafar forma en els projectes i activitats que l'associació ja ha engegat.

Poc a poc, pretenem posar a disposició de la ciutadania la història de la manera més objectiva possible i amb una clara voluntat pedagògica. És clar que al nostre país durant molts anys es va explicar una història totalment manipulada i tendenciosa i que ni la recuperació de la democràcia ha subsanat del tot aquest llastre. També és cert que en els últims 30 anys, el món acadèmic, els mitjans de comunicació i altres membres de la societat civil han intentat difondre una nova visió de la història més acurada que la versió dels vencedors. Però fins ara l'Estat no havia intervingut en aquesta tasca. Ara però, amb l'aprovació (no sense mancances) de la Llei de la Memòria Històrica d'abast estatal i la Llei del Memorial Democràtic a Catalunya, es pot iniciar un nou cicle perquè la ciutadania conegui i entengui el què realment van viure les generacions que ens precedeixen. I l'ACH vol participar d'aquesta empresa.

Xerrades, projeccions de documentals, exposicions i investigacions seran la nostra manera de prendre part en la tasca de dignificar i homenatjar aquelles persones que van lluitar en contra del totalitarisme i a favor de la democràcia i les llibertats. Per cert, hem iniciat la creació d'un web casolà on podreu trobar-hi notícies d'actualitat sobre la recuperació de la memòria històrica, rutes de la memòria i altres serveis que aniran incorporant-se.

2 comentaris:

marinayang ha dit...

Felicitats i endavant amb l'associació!

G4 ha dit...

Moltes felicitats i enhorabona per la iniciativa!

Una abraçada.
R.