04 de setembre, 2007

La casa de Mafalda


En la meva dèria per recuperar la memòria històrica -convençut de que és una condició sine qua non per poder arribar a una autèntica democràcia- sovint escric sobre la importància de rehabilitar i dignificar espais on hi han tingut lloc esdeveniments de la nostra història més recent.

Avui, potser perquè s’apropa el moment de fer vacances, he volgut donar un punt d’humor al bloc fent-me ressò de la col·locació d’una placa en un lloc “històric” molt particular: la casa de Mafalda. Tot sorgeix de l’iniciativa de dos periodistes argentins que, fixant-se en les tires d’aquest personatge, han localitzat la porta de la casa on Mafalda s’hi va passar tantes vinyetes asseguda observant el món. Al carrer Chile nº 371 del barri de San Telmo de Buenos Aires hi vivia Quino, el seu creador, i és on va situar també la casa del seu personatge més conegut.

Aquests periodistes han organitzat una recollida de signatures i, finalment, l’ajuntament de Buenos Aires s’ha decidit a col·locar-hi una placa commemorativa. Sembla que la iniciativa tindrà continuïtat i ja es parla de fer una ruta pels escenaris més emblemàtics de les tires de Mafalda, com la botiga de queviures del seu amic Manolito.


Ben mirat, la petita Mafalda s’ho mereix pel sol fet que sempre s’ha mostrat en contra de les desigualtats al món i perquè durant anys li va tocar “viure” en una Argentina immersa en la dura dictadura militar de Videla i va resistir.