13 d’agost, 2007

Espais de la història


Avui fa 46 anys que es va iniciar la construcció del Mur de Berlín, quilòmetres i quilòmetres de formigó que van dividir la capital alemanya en dues ciutats, el país en dues repúbliques i el món en dos blocs. Durant gairebé 30 anys -fins el 1989- el Mur de Berlín va ser testimoni privilegiat de la història contemporània mundial i va veure com morien centenars de persones que el volien passar d’una banda a l’altra. Ara, l’ajuntament berlinès s’està plantejant com tirar endavant la milionària restauració dels fragments del mur que encara es conserven a la ciutat.

Alemanya – com Àustria i Polònia- ja conserva espais històrics del segle XX com són els camps de concentració nazis, per això cal creure que els fragments existents del Mur de Berlín seran restaurants i conservats com a testimoni de primer ordre per entendre la nostra història més recent.

Tant de bo a Espanya s’haguessin conservat amb el mateix convenciment els espais on van succeir importants capítols de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Precisament, aquests dies es pot veure al Palau de la Virreina de Barcelona - fins el 9 de setembre- una exposició de fotografies d’Ana Teresa Ortega que, sota el nom de Cartografies Silenciades, mostra espais on Franco va instaurar camps de concentració i d’extermini dels que avui no en queda gairebé cap rastre, com ara la Plaça de Toros de Badajoz (on s’ha aixecat un modern palau de congressos) o el Camp de la Bota de Barcelona (on hi ha una esplanada de ciment que forma part de l’anomenat recinte del Fòrum).